Boekennieuws

De schrijver, polemist en essayist Jeroen Brouwers is overleden, meldt zijn uitgever Atlas Contact. Hij won vorig jaar de Libris Literatuur Prijs met zijn boek Cliënt E. Busken. Brouwers was 82 jaar. Hij overleed na een kort ziekbed, zijn literaire loopbaan omspant meer dan zestig jaar.

Meer informatie

Wormmaan van Mariken Heitman heeft de 29ste Libris Literatuur Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury onder leiding van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, koos uit zes genomineerden de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022 voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Meer informatie

Debutanten Raoul Deleo en Noah J. Stern zijn de winnaars van de 35e Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek Terra Ultima (Uitgeverij Lannoo). Aan de prijs is een bedrag van €15.000,- verbonden. Dit werd bekendgemaakt door juryvoorzitter Abdelkader Benali in een eenmalige uitzending van De kindertaalstaat op NPO Radio 1. Frits Spits presenteerde deze speciale editie van zijn KRO-NCRV programma De taalstaat live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Meer informatie

De beste zes Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2022 zijn door juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb vandaag in een speciale bijeenkomst in Felix Meritis. Willem die Madoc maakte van Nico Dros Wormmaan van Mariken Heitman De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst De atlas van overal van Deniz Kuypers Onze kinderen van Renée van Marissing Aleksandra van Lisa Weeda

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers. Voorzitter van de jury dit jaar is Ahmed Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam. Hij maakt de winnaar bekend op 9 mei in Felix Meritis, met een Hommage-show voor de zes genomineerde auteurs die via livestream te volgen zal zijn. De bekendmaking van de winnaar wordt live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2.

Meer informatie

Zuurstofschuld van Toine Heijmans heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022 gewonnen. Dat is op 17 februari bekendgemaakt bij de uitreiking van de prijs aan de auteur van het winnende boek. De jaarlijkse literaire prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.

Meer informatie

De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris Literatuur Prijs 2022 is op 31 januari door de jury bekendgemaakt. De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers. Voorzitter van de jury dit jaar is Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Op 9 mei ontvangt de winnaar uit handen van de voorzitter van de Stichting Literatuur Prijs, Alexander Rinnooy Kan, een bedrag van € 50.000,- en de bronzen legpenning.

Meer informatie

27 januari, De top 3 van de CPNB Top 100 bestverkochte boeken 2021 is bekendgemaakt. 1) De zevende zus van Lucinda Riley 2) De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy 3) Ik ga leven van Lale Gül

Meer informatie

De Boekenweek schuift een maand op en wordt gehouden van zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april (tweede paasdag). De organisator, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) doet dat vanwege de "aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie", zo meldt ze maandag. Het Boekenweekgeschenk geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer krijgt u deze periode bij een besteding van 15,00 aan Nederlandstalige boeken en ebooks. Het Boekenweekessay is geschreven door Marieke Lucas Rijneveld en is in de boekhandel verkrijgbaar voor € 5,00

Meer informatie

Met ruim 20 procent van de stemmen heeft Noem geen namen van Astrid Sy de verkiezing van het Mooiste Boekomslag van 2021 gewonnen. Het omslag is geillustreerd door Mark Janssen en ontworpen door Nanja Toebak

Meer informatie

Ik ga leven van Lale Gül heeft de NS Publieksprijs 2021 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2021. De winnaar werd zojuist bekendgemaakt in talkshow M op NPO 1.

Meer informatie

Nominaties NS Publieksprijs bekend

woensdag 20 oktober 2021

De genomineerden voor de NS Publieksprijs 2021 zijn bekend. Stem op jouw favoriete Boek van het Jaar en maak kans op een jaar lang gratis boeken en een jaar lang gratis reizen met de trein. De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Je kunt stemmen tot en met woensdagavond 17 november 2021 (19.30 uur) op een van de genomineerde boeken of op een ander boek naar keuze. Het is daarom alsnog mogelijk dat een andere titel de prijs wint.

Meer informatie

De Tanzaniaanse schrijver Abdulrazak Gurnah heeft donderdagmiddag (7/10) de Nobelprijs voor Literatuur ontvangen. De Zweedse Academie prijst de auteur voor de "compromisloze en meelevende" manier waarop hij in zijn boeken schrijft over het leven van vluchtelingen en de gevolgen van het kolonialisme.

Meer informatie

Aan de vooravond van de 67ste Kinderboekenweek is het boek Gozert, geschreven door Pieter Koolwijk en geïllustreerd door Linde Faas, bekroond met de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2021.

Meer informatie

Boekenweekauteurs bekendgemaakt

donderdag 16 september 2021

Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld zijn de Boekenweekauteurs 2022.

Meer informatie

15-9-2021: Vandaag is De zeven zussen, het eerste deel van de serie, van Lucinda Riley bekroond met een Diamanten Boek. Uitgever Sander Knol werd verrast met deze unieke Oorkonde. Van het boek werden in Nederland sinds het verschijnen in september 2017, exact vier jaar geleden, meer dan 500.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de Diamanten status.

Meer informatie

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021 is 12 september bekendgemaakt in radioprogramma OVT door juryvoorzitter Khadija Arib.

Genomineerd zijn:

• Philip Dröge, Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis (Spectrum)

• Jelle Gaemers, Willem Drees. Daadkracht en idealisme (Boom)

• Margriet van der Heijden, Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest (Prometheus)

• Sandra Langereis, Erasmus, dwarsdenker. Een biografie (De Bezige Bij)

• David Van Reybrouck, Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld (De Bezige Bij)

Meer informatie

11 september 2021 - Simone Atangana Bekono is met haar roman 'Confrontaties' winnaar van de Hebban Debuutprijs 2021.

Meer informatie

Het boek Zoete Zusjes zoeken een schat van Hanneke de Zoete wint de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek en de enige prijs voor kinderboeken die door kinderen wordt bepaald in de categorie 6 t/m 9 jaar

Het boek Vet koel - Het leven van een Loser 13 van Jeff Kinney wint de Kinderjury, lezersprijs van de Kinderboekenweek en de enige prijs voor kinderboeken die door kinderen wordt bepaald in de categorie 10 t/m 12 jaar:

Meer informatie

De Griffel- en de Penseeljury’s trokken afgelopen dagen door het land om kinderboekenauteurs en -illustratoren op hun uitgeverij of online te verrassen met deze prestigieuze kinderboekenprijzen. De Griffeljury heeft elf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. In totaal werden door beide jury’s ook 27 Vlag en Wimpels, eervolle vermeldingen, toegekend. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel zijn automatisch genomineerd voor de Gouden Griffel dan wel het Gouden Penseel, die op 5 oktober bij de start van de Kinderboekenweek bekendgemaakt worden. De Gouden Griffel is de populairste boekenprijs in Nederland en de belangrijkste prijs voor Nederlandse jeugdliteratuur. Het Gouden Penseel is de belangrijkste prijs voor kinderboekillustratoren

Meer informatie

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet hebben de Brusseprijs 2021 gewonnen. Hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd is verkozen tot beste journalistieke boek van het jaar, zo werd bekendgemaakt in de uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Meer informatie