Boekennieuws

De Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek, gaat naar Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk. Raoul Deleo heeft het Gouden Penseel, de prijs voor best geïllustreerde kinderboek, gewonnen voor het boek Terra Ultima. De winnaars van de belangrijkste Nederlandse kinderboekenprijzen werden thuis verrast door Irene Moors, zo was donderdagavond te zien in het NOS Jeugdjournaal.

Meer informatie

Auteur Hilary Mantel (70) overleden

vrijdag 23 september 2022

De Britse auteur Hilary Mantel is overleden. Ze is gisteren in het bijzijn van familie en vrienden "plotseling maar vredig" gestorven, heeft haar uitgever bekendgemaakt. Ze is 70 jaar geworden.

Meer informatie

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022 is 11 september bekendgemaakt in radioprogramma OVT.

Genomineerd zijn:

Bart van der Boom: De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 Patrick Dassen: De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie Anne-Lot Hoek: De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 Luc Panhuysen: Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639 René van Stipriaan: De zwijger. Het leven van Willem van Oranje

Meer informatie

Koen Caris wint de Hebban Debuutprijs 2022

zaterdag 10 september 2022

10 september 2022 - Koen Caris is met zijn roman 'Stenen eten' winnaar van de Hebban Debuutprijs 2022.

Meer informatie

De schrijver en dichter Remco Campert is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij overleed afgelopen nacht in zijn woonplaats Amsterdam, maakte zijn uitgever De Bezige Bij bekend. "Hiermee verliest de Nederlandstalige literatuur een virtuoos auteur en een van haar meest geliefde schrijvers."

Meer informatie

De longlist met tien kanshebbers voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022 is 2 juli bekendgemaakt in dagblad Trouw Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken zijn de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022: • Bart van der Boom, De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 (Boom) • Rolf Bos, Een Duitse zomer. De Olympische Spelen van 1972 (Alfabet) • Patrick Dassen, De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie (Van Oorschot) • Emily Hemelrijk, Verborgen levens, publieke figuren. Romeinse vrouwen buiten Rome (Athenaeum) • Anne-Lot Hoek, De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (De Bezige Bij) • Luc Panhuysen, Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639 (Atlas Contact) • Harry Poeze en Henk Schulte Nordholt, Merdeka. De strijd om de Indonesische onafhankelijkheid en de ongewisse opkomst van de Republiek 1945-1950 (Walburg Pers) • Erik Somers en René Kok, Adolf Hitler. De beeldbiografie (Hollands Diep) • René van Stipriaan, De zwijger. Het leven van Willem van Oranje (Querido) • Aleid Truijens, Leven in de verbeelding. Hella S. Haasse 1918-2011 (Querido)

Meer informatie

De prijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar zijn vandaag uitgereikt tijdens een feestelijke boottocht met de winnende auteurs en illustratoren. Op bijzonder wijze ontvingen de winnaars hun prijzen uit handen van Irene Moors. De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken, de Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken.

Voor het eerst werden dit jaar Bronzen Griffels en Penselen uitgereikt, in plaats van Vlag en Wimpels. De naamsverandering onderstreept het doel van deze prijzen: het onder de aandacht brengen van de beste kinderenboeken. De 45 boekenprijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen het hele jaar als inspiratie voor kinderen en hun opvoeders. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel maken kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die bij de start van de Kinderboekenweek worden uitgereikt.

De Griffeljury bestond dit jaar uit Ernestine Comvalius (voorzitter), Kim Blackburn, Emma Eigenraam, Thomas Hardie, Rubén Rodriguez da Silva, Susan Venings en Joan Windzak. Peggy Brandon (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Kirsten König, Loes Reichenfeld, Ilona van Tuinen vormden samen de Penseeljury. Zowel de Griffel- als de Penseeljury vallen de vele maatschappelijk thema’s op, die op prachtige wijze worden verbeeld of literair verteld. Ook de hoge kwaliteit en originaliteit van informatieve boeken valt beide jury’s op.

Meer informatie

Tijdens de Avond van het Spannende Boek werden de Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt: de Hebban Thrillerprijs, de Zilveren Strop, de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Het is de aftrap van de Nederlandse Thriller Tiendaagse. De winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022 is Anya Niewierra, met de titel De Camino, die de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek voor de tweede keer in ontvangst mag nemen. De winnaar van De Gouden Strop is Marion Pauw met Vogeleiland, De schaduwprijs voor Bas Haan met Lenoir en De Zilveren Strop voor Marjolein van der Gaag met het verhaal 'Onder de waterspiegel'.

Meer informatie

De winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2022 is het boek Gegijzeld van Chinouk Thijssen. Voorafgaand aan de Dag van de Jonge Jury stemden duizenden jongeren tussen de 12 en 16 jaar op hun favoriete jeugdboek. Hieruit volgden drie nominaties. Vandaag, tijdens de Dag van de Jonge Jury, was het tijd voor de feestelijke prijsuitreiking. Verrast en geëmotioneerd nam Chinouk Thijssen vanmiddag de prijs in ontvangst: "Deze prijs betekent zoveel voor mij. Ik ben hier zo blij mee en zo trots op! Dankjewel iedereen die op Gegijzeld heeft gestemd!"

Naast de Prijs van de Jonge Jury 2022 is ook de Jonge Jury Debuutprijs 2022 uitgereikt - deze is in de wacht gesleept door De tweede stem van Elin Meijnen.

Meer informatie

Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht, is benoemd tot voorzitter van de jury van de Libris Literatuur Prijs 2023. Zij maakt op 8 mei 2023 bekend welke roman de opvolger wordt van Wormmaan van Mariken Heitman.

De Libris Literatuur Prijs is de prestigieuze onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar met een prijzengeld van in totaal 65.000 euro (2.500 euro voor elk van de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar). De winnaar ontvangt bovendien een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

Meer informatie

Thomas van Grinsven & Rutger Vink hebben met hun boek De magische halsband de Kinderjury 2022 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. In de categorie 10 tot en met 12 jaar wint Kevin Hassing met Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken. De prijzen werden uitgereikt op de eerste editie van Het Grote Kinderjury Feest dat door CPNB en DPG Media is georganiseerd.

De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken. Tijdens de Stemweken stemden maar liefst 52.448 kinderen op hun favoriete boek van vorig jaar.

Meer informatie

De schrijver, polemist en essayist Jeroen Brouwers is overleden, meldt zijn uitgever Atlas Contact. Hij won vorig jaar de Libris Literatuur Prijs met zijn boek Cliënt E. Busken. Brouwers was 82 jaar. Hij overleed na een kort ziekbed, zijn literaire loopbaan omspant meer dan zestig jaar.

Meer informatie

Wormmaan van Mariken Heitman heeft de 29ste Libris Literatuur Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury onder leiding van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, koos uit zes genomineerden de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022 voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Meer informatie

Debutanten Raoul Deleo en Noah J. Stern zijn de winnaars van de 35e Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek Terra Ultima (Uitgeverij Lannoo). Aan de prijs is een bedrag van €15.000,- verbonden. Dit werd bekendgemaakt door juryvoorzitter Abdelkader Benali in een eenmalige uitzending van De kindertaalstaat op NPO Radio 1. Frits Spits presenteerde deze speciale editie van zijn KRO-NCRV programma De taalstaat live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Meer informatie

De beste zes Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2022 zijn door juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb vandaag in een speciale bijeenkomst in Felix Meritis. Willem die Madoc maakte van Nico Dros Wormmaan van Mariken Heitman De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst De atlas van overal van Deniz Kuypers Onze kinderen van Renée van Marissing Aleksandra van Lisa Weeda

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers. Voorzitter van de jury dit jaar is Ahmed Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam. Hij maakt de winnaar bekend op 9 mei in Felix Meritis, met een Hommage-show voor de zes genomineerde auteurs die via livestream te volgen zal zijn. De bekendmaking van de winnaar wordt live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2.

Meer informatie

Zuurstofschuld van Toine Heijmans heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022 gewonnen. Dat is op 17 februari bekendgemaakt bij de uitreiking van de prijs aan de auteur van het winnende boek. De jaarlijkse literaire prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.

Meer informatie

De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris Literatuur Prijs 2022 is op 31 januari door de jury bekendgemaakt. De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers. Voorzitter van de jury dit jaar is Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Op 9 mei ontvangt de winnaar uit handen van de voorzitter van de Stichting Literatuur Prijs, Alexander Rinnooy Kan, een bedrag van € 50.000,- en de bronzen legpenning.

Meer informatie

27 januari, De top 3 van de CPNB Top 100 bestverkochte boeken 2021 is bekendgemaakt. 1) De zevende zus van Lucinda Riley 2) De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy 3) Ik ga leven van Lale Gül

Meer informatie

De Boekenweek schuift een maand op en wordt gehouden van zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april (tweede paasdag). De organisator, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) doet dat vanwege de "aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie", zo meldt ze maandag. Het Boekenweekgeschenk geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer krijgt u deze periode bij een besteding van 15,00 aan Nederlandstalige boeken en ebooks. Het Boekenweekessay is geschreven door Marieke Lucas Rijneveld en is in de boekhandel verkrijgbaar voor € 5,00

Meer informatie

Met ruim 20 procent van de stemmen heeft Noem geen namen van Astrid Sy de verkiezing van het Mooiste Boekomslag van 2021 gewonnen. Het omslag is geillustreerd door Mark Janssen en ontworpen door Nanja Toebak

Meer informatie