Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Een prachtig cadeau voor in de schoen of onder de boom.

De sneeuwkoningin

Lesley Barnes ; Hans Christian Andersen

€ 19,95

December is de feestmaand en daar hoort natuurlijk een bijzonder prentenboek bij. De Sneeuwkoningin is zonder twijfel één van de mooiste boeken van deze winter. Zodra je het open slaat, zul je betoverd raken. Niet zo gek, want het gaat hier om een pop up-boek. Voor je ogen groeit er uit de ene bladzijde een complete stad en op de ander vliegt er ineens een slee met twee witte paarden door de lucht. Zes magische afbeeldingen brengen dit sprookje tot leven.

Het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen gaat over de twee kinderen Sofia en Kaj. Wanneer Kaj meegenomen wordt door de Sneeuwkoningin, gaat Sofia op weg om haar beste vriend te redden. Onderweg ontmoet ze bijzondere figuren en op onverwachte wijze krijgt ze hulp. Maar de Sneeuwkoningin is machtig en Sofia is slechts een kind. Zal het haar lukken om Kaj te redden?

De Sneeuwkoningin is een heerlijk voorleesverhaal, dat je makkelijk gedurende een winterse avond kunt voorlezen. Niet te lang en niet te spannend, dus zeer geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. De illustraties zijn op een moderne manier klassiek en doen denken aan Scandinavische en Oost-Europese voorbeelden.

Zelfs als je dit voor de twintigste keer open doet, zal het boek je een plezierige rilling geven. De pop-ups zijn gewoon te mooi om niet onder de indruk te zijn. Vooral de laatste afbeelding waarin de toren van het paleis de lucht in schiet, blijft me fascineren.

Een prachtig cadeau voor in de schoen of onder de boom.

Een dikke, vette kersttip waar je gewoon niet omheen kunt.

De Grompus

Alex T. Smith.

€ 17,99

Hoewel ik dit boek in de 7+ categorie plaats, is De Grompus een heerlijk kerstboek voor bijna alle leeftijden. Perfect om voor te lezen en zelf te lezen. Dit verhaal heeft alles wat in een ideaal kerstverhaal hoort te zitten. Een chagrijnige brompot, die een kruising is tussen Scrooge en de Grinch, een klein irritant konijn met een hart van goud, vrolijke mensen die dol zijn op Kerstmis (nog irritanter dan kleine konijnen), een Kerstman, een kersttrui en een stok. Die laatste twee klinken gek, maar zijn heel belangrijk voor het verhaal.

De Grompus vindt bijna niks leuk. Één ding is zelfs nog minder leuk dan helemaal niet leuk: Kerstmis. Iedereen is vrolijk, krijgt cadeautjes en iedereen eet spruitjes. Vooral dat laatste zit De Grompus dwars. Hij is dol op spruitjes, maar omdat iedereen die met Kerstmis eet, is er helemaal niks meer over voor hem. Daarom besluit hij naar de Kerstman te gaan en voor eens en altijd Kerstmis te stoppen.

Onderweg ontmoet hij bijzondere wezens, die aardig doen en hem helpen. Daar zit hij dus helemaal niet op te wachten. Hij heeft een gluiperige, gruwelijke kerstplan en daarin is geen ruimte voor al die onzin. Hij heeft genoeg aan zijn stok, die zijn beste en enige vriend is, en zijn lievelingstrui vol gaten. Hij heeft zeker geen behoefte aan dat nare konijn, dat steeds probeert zijn vriend te zijn. Maar zo langzamerhand twijfelt hij eraan of het nog goed gaat komen met zijn plan.

Alles in dit boek maakt me blij. Het verhaal is enorm grappig, maar heeft ook een serieuze kerstboodschap. Het zit vol met waanzinnig mooie illustraties, die door de schrijver zelf gemaakt zijn. Stuk voor stuk zou ik ze zo willen inlijsten en aan de muur hangen. En ik wil niet anders dan een enorm compliment geven aan de vertaalster Johanna Rijnbergen. Zij heeft de speelsheid en ritme van de oorspronkelijke tekst zoveel mogelijk omgezet naar het Nederlands. En dat is wat mij betreft uitstekend gelukt

De Grompus is het kerstboek, dat je dit jaar echt (voor)gelezen moet hebben. Kerstmis kan hiermee haast niet beter beginnen. Een dikke, vette kersttip waar je gewoon niet omheen kunt.

Schaduw is een perfect cadeau voor de feestdagen. En nu maar hopen dat deel twee heel snel uitkomt.

Schaduw

Timo Parvela

€ 16,99

Meteen toen ik dit boek zag, wist ik dat het bijzonder zou zijn. Op de voorkant zie je een donkere stad en het Noorderlicht waaruit een dreigend gezicht toekijkt. De titel belooft ook weinig goeds, want in de schaduw schuilt altijd gevaar. Kortom, een boek waar ik meteen heel nieuwsgierig naar werd.

Het verhaal draait, zoals de titel al aangeeft, om schaduw. Peter krijgt bezoek van een elf en krijgt een aanbod, dat hij niet kan laten schieten. In ruil voor zijn schaduw zal de elf zijn doodzieke vriendin Sara weer beter maken. Dat lijkt maar een kleine ruil, maar al snel ontdekt Peter hoe hoog de prijs is. Hij moet een manier vinden om de ruil weer ongedaan te maken, voordat hij zichzelf volledig verliest. En ondertussen wacht ver in het Noorden een groot gevaar op z’n kans om zíj́n schaduw over de hele wereld te werpen. Een gevaar dat zelfs een bedreiging vormt voor een oude bekende van ons allemaal.

Schaduw is het eerste deel van een spannende en duistere serie. Het past goed in het rijtje verhalen waar ook Een jongen genaamd Kerstmis en De Sneeuwkoningin toe behoren. Het is dan ook uitermate geschikt voor de wintermaanden. Heel jammer dat de vervolgdelen pas later uitkomen, want het liefst had ik dit boeiende verhaal meteen in z’n geheel gelezen.

De illustraties zijn waanzinnig mooi, magisch en duister. Ze doen denken aan het werk van Dave McKean (Coraline) en Jim Kay (Zeven minuten na middernacht) maar dan met een vleugje cartoon. Het verhaal krijgt daardoor een nog dreigender en donkerder sfeer. Je zou het boek eigenlijk alleen al daarvoor willen hebben.

Schaduw is een perfect cadeau voor de feestdagen. En nu maar hopen dat deel twee heel snel uitkomt.

Een absolute aanrader voor jongeren en volwassenen.

Yash!

Inez van Loon

€ 19,95

Het vorige boek van Inez van Loon was één van de mooiste boeken die ik het afgelopen jaar gelezen heb. Ik was dan ook erg benieuwd naar Yash! En opnieuw werd ik niet teleurgesteld. Boeiend van het begin tot het einde, spannend zonder overdrijving en realistisch, zoals ik van een historisch roman verwacht. Yash! geeft de lezer een inkijk in het Suriname van rond 1900 en het ontstaan van de Hindostaanse gemeenschap.

Het verhaal begint in het noorden van India. Yash woont bij zijn tante. Zijn moeder is overleden en zijn vader is al een aantal jaren geleden vertrokken naar Suriname. Wanneer Yash in de problemen komt door een vlieger-wedstrijd tegen een rijkeluiszoon, besluit hij samen met zijn beste vriend te vluchten en zijn vader te zoeken.

Na een moeilijke reis, waarbij ze hulp krijgen uit onverwachte hoeken, lukt het de jongens om in Suriname aan te komen. Daar wacht de grootste uitdaging, want de vader van Yash is spoorloos en het land is enorm groot en uiteraard volledig onbekend. Om alles nog moeilijker te maken, dreigen ze ook nog teruggestuurd te worden naar India. Het is dan ook van belang om zo snel mogelijk te slagen in de missie.

Yash! bestaat feitelijk uit twee delen. Het eerste deel speelt zich af in India. Hierin maken we kennis met het kastensysteem en de enorme ongelijkheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen. In het tweede deel krijgen we een beeld van Suriname rond het begin van de twintigste eeuw. Ondanks dat in het tegenwoordige Nederland veel mensen met een Surinaamse achtergrond wonen, weten we maar weinig af over het land en haar ontstaan. Inez van Loon wil hier meer bekendheid aan geven en dat doet ze op haar gebruikelijke wijze. Ze geeft ons lezers een heerlijk, boeiend verhaal waarin we kunnen ronddwalen. Bijna ongemerkt laat ze je na afloop een stuk wijzer achter.

De boeken van Inez van Loon verdienen het om veel meer gelezen te worden. Zij is de geschiedenisleraar, die van elke les een enorme beleving maakt. Zo’n leraar, die in staat is om dode stof tot leven te brengen. Yash! is een absolute aanrader voor jongeren en volwassenen. Leerzaam, maar vooral ook spannend.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Thuis | Mark Janssen | 9789047715955 € 17,99
Catch | Elvin Post | 9789026166266 € 16,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 107

KID | Jelmer Soes | 9789045128252 € 19,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 20,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99

Kind & Jeugd

Een speciale selectie van themapagina's voor kinderen en jongvolwassenen

pro-mbooks3 : libris